Hvordan forstå og bruke en nordmann

Omtale fra forlaget:
Hvordan forstå og bruke en Nordmann for å oppnå det best mulige resultat samt lang holdbarhet. Selve standardverket for dem som har anskaffet seg, eller kjenner noen som har anskaffet seg, eller rett og slett har fattet interesse for en Nordmann. Her får du vite alt om – riktig behandling – oppbevaring – vedlikehold og generell anvendelse.

9788202246174Hvis du er ute etter en ytterst underholdende og morsom bok om nordmenns anatomi, levemåte, vaner og særegenheter – er dette boken for deg. Jeg hørte attpåtil boken som lydbok, og det var en artig opplevelse. Odd Børretzen har truffet blink med sine generaliseringer, og klart å lage en morsom liten bok.

Jeg har selvsagt lest litt bøker om Norge og det norske folk opp gjennom årene. Både historisk, geografisk, selvbiografisk og samfunnsvitenskapelig. Kort og godt litt om alt, men likevel ikke mye om mye. Derfor var denne morsomme lille boken et godt tilskudd til samlingen av bøker jeg har lest om nordmenn og Norge.

Boken kan du lese gratis som e-bok på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Hvis du er ute etter flere morsomheter for å lære litt om hvordan vi nordmenn kan være, anbefaler jeg The social guidebook to Norway 1 av Julien S. Bourrelle. Jeg tviler på at du klarer å fullføre denne lille hvite, illustrerte boken uten å dra på smilebåndet, enten du er en nordboer eller ikke.

Har du lest noen morsomme bøker i det siste som du bare MÅ fortelle om? Kommentarfeltet er åpent.

17 kommentarer om “Hvordan forstå og bruke en nordmann

 1. I don’t know how to open or download the book you mentioned. But I am sure it is entertaining! Some years ago a simular book was written by some Englishmen about the folks of the Netherlands. It is called ‘The Undutchables’. I found it funny and uncannely to the point. But I also thought: for knowing really about a culture one has to live a longer time within that culture, no just a year, or two, or even five. It needs time to understand. For a fellow countryman this of course is different. But perhaps not per se more true 🙂 I hope to read a book about the Norwegian one day. I am really curious!

  • The books is unfortunately only available for people with a Norwegian ip adress. The page is mainly books in Norwegian that is scanned. But the book is translated to a english version: «How to understand and use a Norwegian». You may find it as a audio book somewhere. I listened to it on Storytel.no, with a 30 days trial. If you use this link: http://ordflyt.no you’ll get 30 days instead of the usual 14 days. It’s lots of english audio and ebooks there. I guess the Storytel site for Netherland don’t have this book.

   I agree with you. A year or two doesn’t give you enough time to understand and experience a culture. But at the same time, I like to see the difference in a book like this, written by a local and one from a different country. I guess that other cultures see things about our own, that we often are unable to see.

   If you find «the social guidebook to Norway» somewhere, it’s really funny. It’s illustrated. Here is a funny example from the book: https://uioslonorway.files.wordpress.com/2016/07/norwegian_language.jpg

   • Thank you for the links! I watched the video and I see Youtube had many more vids from this man on Norway and its people. I am going to watch some more 🙂 Funny thing about Norwegians as folks of not many words – I live in Groningen, in the north of my country. And we are said to use little words as well, opposed to the people from the west of the country. Maybe the more northen you get, the less words people use. There must be a place in the very top where people aren’t talking at all 🙂

    • I guess we are not really a people of few words, but it’s just that many of our expressions doesn’t need that amount of words as used in english. But I think norwegians talk too much to be honest. I love to write, but don’t really talk any more than I have to. Mainly because I talk about things that other people don’t find very interesting, or just think is very strange. So I have learned to keep it to myself 😉

     I meet my parents every week and also talk a bit on the phone with them. But the day they die, I’ll rarely talk to anyone I guess. And I’m perfectly fine with that. I talk a lot to my self (mainly in my head), and that’s all I need 😀

     • I had to laugh about talking to yourself 🙂 I do that too but to my embarassment I more and more speak out loud. And sing. In the streets and supermarket. As a teenager I was ashamed when my father sang when walking the streets. I said: Hush dad! What would the people think! Or I walked 5 steps behind him: I am not in that mans company! Now I do the same and even worse. There will be a time I’m afraid I will greet the cashier of the supermarket with an opera toned voice singing: ‘Oh what a beautiful morning! Oh what a beautiful day…’ from the musical Oklahoma. And departing with: ‘Goodnight Irene, goodnight Irene, I’ll kiss you in my dreams’. Although the name on her chest says she is called Georgina or so, or Daisy, Tess or in good oldfashinoned Dutch Klaartje. 🙂

     • I sometimes speak out loud, but since I’m almost always alone, nobody notice that 🙂 Especially when I walk my dog in the night time, I talk to myself. We often go to the cemetery, and there is luckily no one there that’s listening. And I rarely meet someone there in the dark. Most people don’t go there in the night I guess.

      It’s quite funny when I’m having a discussion with myself in my head and I said out loudly «Yes, I agree». That may seem a little bit crazy, since there’s only one of me in there 😉

      You made me laugh with the cashier singing! And I hope you do that some day. I guess it’ll give them something to think about 😀

    • Hi Peter,

     Fun to see a dutchie in here. I live in The Netherlands myself, but I am originally from Norway. I married a dutch man, so that’s why I moved here.

     I talk a lot aloud, honestly to me it is a normal tone of voice but to others I have noticed they appear to think it is quite aloud. I pray and talk a lot to Jess since I am a Christian and found out sometime in the start of this year that some of my neighbours have been listening to me, since the isolation in the apartments we are living in are very bad, all walls, ceilings, floors have «literally» ears so to say. 😦 And I used to pray/talk a lot in english earlier since this is the language I have used the most the last years, so ever since I found out that they have been listening to me(heard some laughs and sounds from beneath which clearly indicated that they did), I decided to start doing this in my native language; norwegian! 😉
     I also do sing at times.

     I think a lot of people on general finds people like this strange, or what do you think? I can also be quite loud in general too with my voice in conversations as well, I try talking more softly as this is good practice for me too.

     I wish a good day! 🙂

 2. Denne boka har jeg i bokhylla hjemme hos mamma og pappa. Jeg husker pappa humret seg gjennom den. Jeg har ikke lest noe morsomt i det siste, så jeg har ingen anbefalinger innenfor humor dessverre. Imens leker jeg meg gjennom språket mitt.

  • Den er ganske så artig, så skjønner godt han humret seg gjennom den. Ikke så ofte jeg leser noe morsomt med heller, men det kan være fint i blant 🙂

 3. Kunne ha vært en bok jeg ville ha likt å lese. Vi har en bok jeg ga mannen min for morro tidligere som heter «Brown Cheese Please»(norway inside out from the outside in)available Jenny K Blake som er i fra Australia, han liker ikke å spise brunost, så da tenkte jeg at det ville være en artig gave. 😉

  Her skriver ho hva ho har lært av å leve blant nordmenn, og det er mye som stemmer! Det er en veldig morsom bok! 🙂

 4. Jeg håper ikke at det var dumt av meg å svare en av de andre innpå her? Hvis det passer seg bedre å ta det vekk kan du godt gjøre det. 🙂 Jeg prater forresten også til hunden vår, og synger til henne av og til.

  • Nei nei! Bare hyggelig at du engasjerer deg 🙂 Kommenter på det du vil. Synes alltid det er hyggelig å se at du har lagt igjen en kommentar.

   Jeg snakker også mye til hunden min Mira. Utenom mine foreldre er det nok hun jeg snakker mest med, hehe 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s